Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Nar, sonbahardan kışa geçişte artan viral enfeksiyonlara karşı önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Nar, mevsim değişikliklerinin özellikle grip, nezle, bronşit, sinüzit ve zatürre gibi hastalıkların artmasına neden olduğunu belirterek, kronik hastalığı olan bireylerin bu dönemlerde daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Dr. Nar, grip hastalığının influenza virüsünün neden olduğu ve ateş, eklem ağrıları, burun tıkanıklığı, hapşırma gibi semptomlarla seyrettiğini söyledi. Toplu yerlerde hızlıca yayılan bu virüsün damlacık yoluyla bulaştığını ifade eden Nar, "Grip olan kişilerin maske takması, hastalığın yayılmasını engeller. Gribin kesin bir tedavisi yoktur, ancak semptomatik tedavi ve bol sıvı alımı önemlidir" dedi.
Nezle hakkında da bilgi veren Dr. Nar, bunun gripten daha hafif seyrettiğini, ancak yine de halsizlik, burun tıkanıklığı ve boğaz yanması gibi belirtilerle rahatsız edici olabileceğini söyledi. Ayrıca bronşit ve zatürrenin de özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Korunma Yolları
Soğuk algınlığından korunmak için C vitamini açısından zengin portakal, mandalina, limon gibi meyvelerin yanı sıra ekinezya ve kuşburnu çayının tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Nar, "Düzenli uyku, sigaradan uzak durma ve stresi azaltmak da bağışıklık sistemini güçlendirir" dedi. Ayrıca, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin grip ve zatürre aşısı yaptırmalarının önemini hatırlatarak, "Bu aşılar hastalıklardan korunmada etkilidir ve sağlık çalışanlarının da grip aşısı yaptırması gerekir" şeklinde konuştu.