Hastanemiz Kardiyoloji Bölümünde başarılı operasyonlar dikkat çekiyor:
Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr.Öğr. Üyesi Muzaffer Aslan tarafından yapılan açıklamada; Hastanemiz kardiyoloji bölümünde her türlü anjiografik işlemler, kompleks koroner stentleme, CTO stentleme, kalp pili takma, bacak damarları işlemleri ve transözefageal (endoskopik) ekokardiyografi işlemlerimin aktif olarak yapıldığı vurgulandı.
Dr. Aslan açıklamasının devamında şunları kaydetti ‘Teknolojik ilerlemeyle birlikte sağlık alanında da baş döndürücü hızda ilerlemeler olmaktadır. Bu anlamda Siirt’te güncel teknolojiyi takip etmekteyiz. Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Kaynak Bey’in destekleri bu anlamda Kardiyoloji ve Siirt için önemli avantaj sağlamaktadır. Son dönemde kardiyoloji alanında kritik önem taşıyan damar içi ultrason cihazı alındı ayrıca ritim bozukluğu- çarpıntı şikayeti olan hastalar içinde EPS(elektrofizyolojik çalışma) ve ablasyon malzemeleri alınmıştır.
Anjiyo malzemelerinde sağlanan imkanlar neticesinde Son 2 Aydır CTO( kronik total oklüzyon) damarları başarılı bir şekilde açılmakta ve bu hastalar açık ameliyat(By-pass) olmadıkları için kısa sürede işlerinin başına dönmektedirler normal hayatlarına, sosyal hayatlarına devam etmektedir. By-pass her ne kadar modern bir tedavi yöntemi bile olsa sizi normal hayattan bir süreliğine uzaklaştırıyor bir müddet hastanede kalma süreci ve yaraların iyileşme süreci vardır. Ancak anjiyo-stentleme işleminde ise hasta konforlu, işlem sonrasında hemen yemeğini yiyebilmekte hatta kol damarından anjiyo yapıldıysa hemen oturup/ayağa kalkabilmektedir. ‘’
Kronik total oklüzyon/CTO tedavisi nedir?
Koroner damarın en az 3 aylık bir süre içinde tam tıkalı olması ve tıkalı olan damardan hiç kan akışı bulunmaması durumuna “kronik total oklüzyon (CTO)” adı verilmektedir. Bu çok kireçli, sert, taşlaşmış, ağır damar sertliği plaklarına sahip damarlar bu işlem için geliştirilmiş özel sert teller, balonlar ve stentler ile kısa sürede anjiyo benzeri bir işlemle hasta uyutulmadan ve kasıktan bir iğne ile girilerek açılmaktadır.
Kalbe giden ana damarlardaki tıkanıklık, ‘koroner arter’ hastalığıdır ve bu durumun geliştiği hastalarda; yol yürürken, merdiven çıkarken ve hatta ilerleyen formlarda günlük aktiviteler sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, erken yorulma ve çarpıntı şeklinde şikayetler görülebilmektedir. Ana damarların tıkanması durumunda kalbe kan akışı, “kollateral” adı verilen doğal ince damarlar ile sağlanmaktadır. Ancak kalbin yeterince beslenemediği bu tablonun uzun süre devam etmesi ve gerekli tedavinin sağlanmaması, geri dönüşü olmayan kalp yetersizlikleri ile sonuçlanabilmektedir.
CTO damarı açılmış hastaların kalp kasılma gücü artar, göğüs ağrısı ve nefes darlığı başta olmak üzere kardiyak şikayetleri büyük oranda iyileşir, efor kapasitesi düzelir, kalp yetmezliği sorunu önlenir ve açık kalp ameliyatı (CABG) ihtiyacı ortadan kalkar. Hastanın yaşam süresi ve konforu da artmaktadır.
Ancak her tıkalı damar açılmalı mıdır? Tabi ki hayır. CTO tıkalı damarı açmadan önce mutlaka işlem öncesi hastaya fayda değerlendirmesi yapılmalı ayrıca özel bazı testlerle kalbin performans ölçümleri bakıldıktan sonra karar verilmelidir.